ELECCIONS CONSELL ESCOLAR CURS 2016-17: Dimarts 29 de novembre

Com sabeu, el passat dilluns  7 de novembre va començar el procés per renovar els Consells Escolars. A la nostra escola es renovarà la meitat del Consell.  Us animem  a la participació tant a l’hora de presentar candidatures com en la votació.
Teniu temps fins el 15 de novembre per presentar la vostra candidatura. La votació es farà el el dia 29 de novembre 8:30 a 9:15 h i de 16:15 a 17 h a l’entrada del Pavelló antic.
És molt important que les famílies hi estiguin representades i per tant cal que hi hagi com a mínim dues candidatures, per cobrir les dues places que quedaran vacants.
Aprofitem per informar-vos  de les funcions del Consell Escolar i de com  afecten les decisions que s’hi prenen, així com de les dates del procés electoral.
Descarrega’t la INFOGRAFIA CONSELLS ESCOLARS  per llegir en un minut
Consells Escolars

1. Les dates de les eleccions

 • Inici del procés: 7 de novembre de 2016
 • Constitució de les meses electorals: abans del dia 16 de novembre de 2016
 • Votacions: entre els dies 28 de novembre i el 2 de desembre, ambdós inclosos
 • Constitució del consell escolar: abans del 22 de desembre del 2016.

 2. Per què participar al consell escolar?

Totes les famílies estem representades en el consell escolar de centre. Per això, és important dir la nostra opinió i intervenir en l’educació dels nostres fills i filles a través d’aquest espai. El consell escolar és l’òrgan de participació més important que, com a mares i pares, tenim a l’escola i institut. Aprofitem-ho!

Sabeu perquè és important la nostra participació al consell escolar de centre?   ÉS ON ES PRENEN DECISIONS RELLEVANTS RELACIONADES AMB TEMES QUE ENS PREOCUPEN I DETERMINANTS PER A L’EDUCACIÓ DELS NOSTRES FILLS I FILLES

Qüestions relacionades amb el funcionament i l’organització de l’escola, amb el projecte educatiu, l’horari, el programa d’activitats, el servei de menjador, acords diversos, i d’altres. SI HI PARTICIPEM ACTIVAMENT, COM A MARES I PARES I COM A AMPA, I ESTAREM REPRESENTATS DINS DEL CENTRE EDUCATIU 

Tota la comunitat educativa hi està representada en el consell escolar. AMB LA LOMCE, HEM DE FER PALESA LA NOSTRA VEU, ENCARA MÉS.

La LOMCE s’ha encarregat de minvar la capacitat decisòria d’aquest espai, convertint-lo en un òrgan consultiu. Des de la FaPaC ens hi hem oposat fermament i hem reclamat que el consell escolar continuï tenint les competències com fins ara i es restableixi el seu esperit de representació democràtica a les escoles. Malgrat aquesta llei, continua sent el nostre espai de referència per participar en l’educació. Per aquesta raó, la nostra implicació és més important encara.

AMB LA NOSTRA PARTICIPACIÓ GARANTIM EL FUNCIONAMENT DEMOCRÀTIC DE LA NOSTRA ESCOLA I INSTITUT

La democràcia al centre educatiu és fonamental.


3. Com podem participar les famílies a les eleccions?

Hi podem participar de dues maneres diferents:

 • Presentant-nos com a candidats per representar els pares i mares al consell escolar.
 • Participant el dia que el centre convoqui les eleccions votant els candidats que considerem més representatius.
Quan les famílies participem en les eleccions donem suport al nostre candidat i deleguem en la seva veu i representació. És important tenir uns bons representants que ens informin i facin arribar les nostres aportacions i opinions.

4. Raons per participar a les eleccions?

Aquest primer trimestre del curs (entre novembre i desembre) se celebren als centres educatius catalans les eleccions per renovar els membres que hi formen part del consell escolar. És un moment decisiu perquè hem de fer visible la nostra veu. Hem de participar-hi per garantir la democràcia a la nostra escola i institut. Tenim moltes raons per participar-hi.

El procés electoral és el període durant el qual es procedeix a la renovació de la meitat dels membres de cadascun dels sectors que formen el consell escolar. Cada dos anys, el Departament d’Ensenyament publica amb antelació una resolució amb les dates durant les quals s’ha de portar a terme aquest procés.Per què és important que les famílies participem a les eleccions al consell escolar?

 • SÓN UNA OPORTUNITAT PER EXERCIR EL DRET QUE TENIM LES FAMÍLIES A DECIDIR COM VOLEM L’EDUCACIÓ DELS NOSTRES FILLS I FILLES.
 • PARTICIPAR-HI ÉS MOLT IMPORTANT PER ESCOLLIR ELS NOSTRES REPRESENTANTS, ELS NOSTRES CONSELLERS I CONSELLERES.
 • LA PARTICIPACIÓ DE TOTS ELS MEMBRES DE LA COMUNITAT EDUCATIVA A LES ELECCIONS ÉS CLAU, ESPECIALMENT PER ALS SECTORS NO PROFESSIONALS, COM ÉS EL CAS DE LES FAMÍLIES
 • LES FAMÍLIES SOM RESPONSABLES DE LA FORMACIÓ DELS NOSTRES FILLS I FILLES. PER AIXÒ, ÉS IMPORTANT TENIR UNS BONS REPRESENTANTS AL CONSELL ESCOLAR QUE ENS INFORMIN I FACIN ARRIBAR LA NOSTRA VEU.
 • LES ELECCIONS SÓN UNA MANERA DE VALORAR L’ESCOLA I CONTRUBUIR A QUÈ EL NOSTRE FILL/A LA VALORI.
 • ÉS LA MANERA DE FER ARRIBAR LA NOSTRA VEU EN TEMES QUE ENS PREOCUPEN (ACTIVITATS EXTRAESCOLARS, ALIMENTACIÓ, ÈXIT EDUCATIU,…)
 • SI ENS IMPLIQUEM EN EL SEGUIMENT I AVALUACIÓ DEL FUNCIONAMENT DE L’ESCOLA INCIDIREM EN EL DESENVOLUPAMENT I CREIXEMENT PERSONAL DELS NOSTRES FILLS I FILLES.
 • DECIDIREM LES RELACIONS DEL NOSTRE CENTRE AMB L’ENTORN (ENTITATS, BARRI, POBLE, MUNICPI,…), DONCS EL CONSELL ESCOLAR DECIDEIX QUINES HAN DE SER AQUESTES RELACIONS.
Què vol dir ser representant dels pares i mares al consell escolar?
 • Les mares i pares representants al consell opinen, aproven, avaluen i elaboren propostes per a la millora del funcionament del centre educatiu.
 • La seva participació en el consell escolar vol dir, també, fer una tasca de representació. Això significa que, com a membres del consell, la seva participació no és a títol individual sinó en representació de totes les famílies, donant veu a les seves peticions, preocupacions i iniciatives.
 • Per representar de manera eficaç totes les famílies del centre, s’han de recollir les seves propostes i opinions i portar-les al consell escolar. D’altra banda, també cal que els representats informin de tots els assumptes que es tracten en el consell escolar.